25 Mart 2012 Pazar

Okey Kaç Taşla Oynanır ve Oyun Kuralları Nelerdir?

Okey nasıl bir oyundur
Okey, dört kişi, dört ıstaka ve toplam 106 adet dört renkten taş ile oynanır. Bu taşlar 2 set ve 1'den 13'e kadar sıralıdır. Ayrıca üzerinde Okey yazan 2 adet sahte okey taşı da bulunur. Okey ilk dağıtımda ortada yere açılan taşın bir üsttüdür. Bu taş herhangi bir taşın yerine kullanılabilir. Sahte okey ise o oyunda okey ne ise onun yerine geçen taştır. Örnek vermek gerekirse bir oyunda kırmızı 2 okey ise, sahte okey bir taş grubunda ancak kırmızı 2 olarak kullanılabilir.

Oyuna başlamak
Herkes oyuna belirli bir başlangıç puanıyla başlar. Başlangıç puanı yeni masa açılma aşamasında masa kurucusu tarafından belirlenir. Oyunculara 14 adet taş dağıtılır. Yalnız oyuna başlaması gereken kişide 15 adet taş bulunur ve bu oyuncu fazla taşını yere atarak oyunu başlatır. Oyunun amacı, aynı renkteki taşları numara sırasına koymak veya farklı renkte, aynı numaralı taşları gruplamaktır. Gruplama rakam sırasına göre yapılır (2-3-4 vb) yalnız 13'ten sonra yalnızca 1 rakamı gelebilir. Bir grup en az 3 taş ile içermelidir. Gruplar çifte gitmek yöntemini de tercih edebilir. Bu durumda aynı renkten aynı rakama sahip taşlardan 7 çift oluşturulmalıdır.

Oyunu bitirmek ve puanlama
Oyuncular yerden taş çekerek ya da sol yanındaki oyuncunun attığı taşı alarak gruplarını düzenler ve işlerine en az yarayan taşı sağ bir sonraki oyuncuya atarak oyunu sürdürür. 14 adet taşı ilk gruplayan kişi eli kazanır. Kaybeden oyunculardan her elde 2 puan düşülür. Herhangi bir oyuncu 0 puana ulaştığında oyun bitmiş olur. Ve oyunu kazanan kişi en yüksek puana sahip olandır. Eğer bir oyuncu okey yere atarak bitirirse, o elde diğer oyunculardan 4 puan düşülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder